Hoe kom je bij Dumaco terecht?

Jeff is een enthousiaste junior accountmanager met een passie voor verkoop en techniek. Onlangs heeft hij het verkoopteam van Dumaco Kampen versterkt. Hij is 25 jaar oud, geboren in Zwolle en, zoals hij zelf zegt, een echte blauwvinger. Samen met zijn vriendin heeft hij dan ook een huis gekocht in zijn geboortestad.

Tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging kwam Jeff in contact met commercieel manager William Roelofs. Na twee goede gesprekken en een rondleiding door het bedrijf waren beiden enthousiast, en kort daarna is Jeff bij Dumaco aan de slag gegaan.

Start bij Dumaco Kampen

Jeff begon zijn carrière bij Dumaco in de productie, specifiek binnen de koperbewerking. Met deze praktijkervaring op zak ging hij aan de slag met het bezoeken van bestaande klanten en het adviseren van relaties. Daarnaast richt hij zich op het verkennen van nieuwe markten.

“Het bevalt uitstekend. De begeleiding van William is prettig en ik krijg de kans om ook andere productielocaties van Dumaco te bezoeken. De kennis die ik daar opdoe, kan ik weer delen met onze klanten.”

Achtergrond en ontwikkeling

Voordat Jeff bij Dumaco begon, werkte hij bij een technische groothandel waar hij zich bezighield met beregeningssystemen.

“Techniek vind ik interessant, juist omdat het constant in ontwikkeling is. Dat maakt het werk uitdagend en afwisselend.”

Bij Dumaco staat persoonlijke ontwikkeling centraal – iets wat Jeff dagelijks ervaart. Hij ontwikkelt zich niet alleen in commerciële vaardigheden, zoals het berekenen van marges en het opstellen van offertes, maar verdiept zich ook steeds meer in de technische aspecten van metaalbewerking.

“Als ik een offerte maak, dan moet ik overal aan denken: van productie tot de levering van de artikelen bij de klant.”

Een typische werkdag

Jeff begint zijn dag vroeg. Eenmaal op kantoor bekijkt hij eerst de binnengekomen e-mails en aanvragen. Vervolgens neemt hij contact op met klanten, stelt offertes op en verzorgt de opvolging. Ook zoekt hij actief naar nieuwe klanten, bezoekt hen persoonlijk en maakt bezoekverslagen. Daarnaast stemt hij regelmatig af met de productie om verkochte artikelen te controleren – zo kan hij zijn klanten goed op de hoogte houden. Het klantcontact geeft Jeff veel voldoening.

“Het mooiste is wanneer je uiteindelijk een order ontvangt en daarmee ziet dat je inzet wordt beloond.”

En wat doe je als je vrij bent?

In zijn vrije tijd kijkt Jeff graag naar voetbal en is hij trouwe supporter van PEC Zwolle. Ook brengt hij veel tijd door met vrienden. Samen met zijn vriendin is hij druk bezig met het inrichten van hun onlangs gekochte woning. Daarnaast houdt Jeff van reizen. In april vorig jaar maakte hij een rondreis door Vietnam, van het noorden naar het zuiden.

Bij Dumaco voelt Jeff zich helemaal op zijn plek. Wil jij ook werken bij een bedrijf waar je jezelf kunt ontwikkelen en waar uitdaging en techniek hand in hand gaan? Kijk dan snel op onze website voor de mogelijkheden!

Van wereldreiziger naar projectleider

Bij Dumaco blijven we voortdurend innoveren en verbeteren, niet alleen binnen onze vestigingen maar ook door kennis en technologie te delen tussen onze locaties. Innovatie zit ook in de uitbreidingen van ons machinepark. Een recent voorbeeld hiervan is de investering in de nieuwe vouwbank van Prima Power voor onze vestiging in Kampen. Jerry Schuurman speelt hierin een belangrijke rol. Na een wereldreis te hebben gemaakt, is hij samen met Dumaco in dit project gestapt om de nieuwe vouwmachine in gebruik te nemen en het productieproces naar een hoger niveau te tillen.

Een reis vol groei

In 2014 begon Jerry bij Dumaco als technisch commercieel medewerker en groeide door tot planningscoördinator. In 2023 besloot op wereldreis te gaan, samen met zijn vriendin. Na terugkeer kwam dit project bij Dumaco Kampen op zijn pad, en besloot hij zijn ervaring en expertise in te zetten voor de aanschaf van deze nieuwe machine. Hij is verantwoordelijk voor de installatie en binnenkort ook de ingebruikname en zorgt ervoor dat de eerste productie-uren gedraaid gaan worden.

“Dumaco is een organisatie met korte lijntjes en een toegankelijke werksfeer. Het is mooi om te zien hoe we samenwerken aan innovatie en het verbeteren van onze productieprocessen,” aldus Jerry.

Geautomatiseerde paneelbuiger

De vorige vouwbank was verouderd en veroorzaakte capaciteitsproblemen. Met de komst van de nieuwe machine verwacht Jerry aanzienlijke verbeteringen in efficiëntie en productiviteit in het buigen van panelen. Enkele van de belangrijkste voordelen van deze paneelbuiger zijn:

  • Automatisch laden en lossen, waardoor de machine zelfstandig kan blijven draaien, zelfs buiten werktijd.
  • Offline programmeren, wat tijd bespaart en de productie flexibeler maakt.
  • Automatische gereedschapswissel, waardoor we sneller kunnen schakelen tussen verschillende producten.
  • Geautomatiseerde metingen en bijstellingen, wat zorgt voor hogere precisie en minder fouten.

Verwachtingen voor de toekomst

Naar verwachting zal de machine begin april worden geleverd, en de komende maanden zullen in het teken staan van optimalisatie en training. Jerry zal hierbij een sleutelrol spelen om de productiecapaciteit te verhogen en een gedreven team op te bouwen. Een team dat klaarstaat voor zowel Kampen als de gehele Dumaco groep.

Bij het vieren van deze mijlpaal willen we een aantal bijzondere collega’s in het zonnetje zetten. Eén van hen is Rob Schaap, die in december 1985 bij SAM Precision begon en sindsdien een vast en onmisbaar onderdeel van het bedrijf is geworden.

Rob begon zijn carrière bij SAM Precision (sinds 2024 onderdeel van Dumaco) met het bedienen van een oude kolomboormachine. Het was eenvoudig werk, veelal het boren van lange strippen. In de loop der jaren groeide zijn rol mee met het bedrijf. Inmiddels is hij niet alleen verantwoordelijk voor het programmeren van de machines, maar ook voor een groot deel van de planning. Zijn werk is sindsdien niet alleen complexer, maar ook veel uitdagender en interessanter geworden.tstaan tijdens het lassen.

Het is de veelzijdigheid van het werk die Rob al die jaren bij SAM heeft gehouden. Er was altijd iets te doen, en het werk bleef altijd leuk en uitdagend. Hard werken is een constante factor, maar dat geeft juist energie. Rob kijkt met trots terug op alles wat SAM in de afgelopen jaren heeft bereikt. Hij heeft het bedrijf zien groeien en transformeren, van de tijd waarin ze kippen uit de schuur moesten jagen en ijs van de machines moesten krabben, tot de geavanceerde werkplaats van nu.

“Het is hartstikke leuk werk,” zegt Rob, die duidelijk zijn passie voor het vak nooit is kwijtgeraakt.

Een belangrijk moment in zijn loopbaan was de kans om zich te ontwikkelen op het gebied van machineprogrammering. Vanwege een huidaandoening kon hij niet aan de machine blijven staan en een verschuiving naar programmeren bleek een goede beslissing. Het stelt hem niet alleen in staat om zijn kennis en ervaring in te zetten, maar ook om producten tot in detail in te schatten en te maken.

Toekomst

Wat de toekomst betreft, hoopt Rob vooral dat SAM blijft doorgroeien en dat hij kan bijdragen aan een blijvende erfenis. Hij wil achterlaten waar hij nu met trots deel van uitmaakt. Dank je wel, Rob, voor je enorme toewijding en inzet in de afgelopen bijna 40 jaar! Samen bouwen we verder aan de toekomst van SAM (Dumaco Cuijk).

Met trots vieren we het 40-jarig bestaan van SAM Precision (Dumaco Cuijk), en ook het indrukwekkende jubileum van Cor, die al 30 jaar deel uitmaakt van ons team! Na zijn eerste jaren bij SAM Precision heeft Cor tijdelijk voor een andere werkgever gewerkt, maar inmiddels is hij alweer 30 jaar in totaal bij ons in dienst. Hij begon zijn carrière samen met Theo in Sint Antonis en is sindsdien uitgegroeid tot een onmisbare kracht binnen SAM Precision.

Van uitdagende onderdelen tot complexe werkstukken, Cor staat bekend om zijn creativiteit en doorzettingsvermogen. Hij werkt graag met nieuwe machines en in een schone omgeving, en blijft zichzelf uitdagen om het beste uit elk project te halen.

Met trots kijkt Cor terug op zijn mijlpalen, zoals het repareren van de enorme telescoopcilinder (één van de eerste projecten), maar hij kijkt ook vol enthousiasme vooruit. Hij wil de komende 5 à 6 jaar nog mooie producten blijven maken en hoopt dat zijn passie, die hij al heeft doorgegeven aan zijn zoon, ook door de nieuwe generatie zal worden voortgezet binnen het bedrijf.

Dank je wel, Cor, voor je toewijding en vakmanschap!

Robert deelt zijn ervaring: “Ik werk hier nu al 20 jaar. Eerst bij Metaalbewerking Elmar B.V., wat later is opgegaan in Dumaco.  Mijn eerste salaris verdiende ik als stagiair en zaterdagkracht tijdens mijn middelbare schooltijd. Ik heb twee BBL-opleidingen gevolgd, waarbij ik vier dagen per week werkte en één dag per week naar school ging. Deze opleidingen waren gericht op het vak van allround verspaner.”

In de daarop volgende jaren heeft Robert zich meer toegelegd op het werken met freesmachines vanwege de uitdagende aspecten van dat werk. Op de draai- en freesafdeling produceren ze hoofdzakelijk producten voor en van lassamenstellingen, wat betekent dat ze rekening moeten houden met bewerkingen die al zijn uitgevoerd voordat de materialen op hun afdeling komen, evenals de spanningen die zijn ontstaan tijdens het lassen.

Na een reorganisatie kreeg Robert de kans om voorman te worden van de afdeling. Dit houdt in dat hij mag meedenken, problemen oplossen en ondertussen ook de zaagstraat aanstuurt. Robert: “Onder leiding van Rob en Eric heb ik de kans gekregen om de afdeling verder te ontwikkelen en het vertrouwen gekregen om met mijn eigen inzicht en ervaring de afdeling verder te verbeteren.”

Rob (Productieleider Montfoort): “ Ik geloof sterk in het benutten van de creativiteit van mensen. Ik probeer mijn teamleden te stimuleren om hun volledige potentieel te benutten. Dat zie je terug in de groei die Robert heeft doorgemaakt”.

Naast zijn werk als voorman begon hij meer betrokken te raken bij werkvoorbereiding, inkoop en offertes. Hierbij kan hij altijd rekenen op de hulp van Rob bij technische uitdagingen. Door de efficiëntieslag die is gemaakt kunnen ze op de afdeling steeds meer producten verwerken. Daarnaast krijgt hij steeds meer verantwoordelijkheid en mag de werkplaats indelen, gereedschapsleveranciers selecteren en personeel inzetten.

Specialist in verspanen?

Op dit moment bestaat Robert zijn team uit 8 mensen en is hij enorm trots op hoe goed iedereen samenwerkt en hoe hecht het team is geworden. Zijn takenpakket is zeer divers, omdat hij overzicht heeft over het gehele proces en met zijn kennis kan bijsturen waar nodig. Zijn ervaring en kennis maakt het tot een specialist. Daarnaast heeft hij het vak van verspaner vanuit verschillende invalshoeken bekeken voordat hij in een leidinggevende rol kwam.

“Ik heb nooit bewust voor dit vak gekozen, maar ben erin gerold en heb mijn weg gevonden. Na ruim 8 jaar aan de zijlijn van de freesmachine te hebben gestaan, begrijp ik maar al te goed hoe alles werkt en kan ik mijn leidinggevende rol effectief vervullen.”

Vrije tijd

Robert houd van sporten in de sportschool Hij heeft zelfs een paar bodybuildingwedstrijden gedaan. Hij gaat drie keer per week sporten met zijn collega in de lokale sportschool op het bedrijventerrein. En binnenkort stapt hij weer op de motor als het weer wat beter wordt!

Foto: Nancy Zwaal fotografie

Dagelijkse werkzaamheden

Hij werkt samen met een vast team van 8 personen op de afdeling. Elke ochtend heeft Robert een werkoverleg met de meewerkend voormannen van de andere afdelingen en met mensen van kantoor. Zijn dag is gevuld met diverse taken, van het aansturen van het team tot het oplossen van problemen en het plannen van werkzaamheden.”

“Ik ben het meest trots op de transformatie die onze afdeling heeft doorgemaakt in de afgelopen 20 jaar. Van een oude naar een vernieuwde afdeling waarin ik de kans heb gekregen om te ontwikkelen en een hecht team te vormen.” Aldus Robert

Lars is 22 jaar en inmiddels 5 jaar werkzaam bij Dumaco Oss. Hij woont in Berghem en is daar actief betrokken bij het bouwen van carnavalswagens. Ook maakt hij deel uit van het leidinggevende team bij de scouting. Via school kwam Dumaco Oss op zijn pad, waar hij uiteindelijk zijn plek vond. Al van jongs af aan had hij de wens om hetzelfde werk te gaan doen als zijn vader, die werkzaam is in de bouwsector. Zijn eerste werkervaring deed hij op bij een bedrijf dat zich specialiseerde in groot staalwerk. Hij ontdekte dat dit niet helemaal zijn roeping was.

Start bij Dumaco

Het idee om bij Dumaco Oss aan de slag te gaan, sprak Lars enorm aan, zowel wat betreft de werkzaamheden als het bedrijf zelf. Hij nam zelf het initiatief en kwam in contact met John, de stagebegeleider bij Dumaco. In de beginperiode concentreerde hij zich voornamelijk op afbramen en diverse taken. Hierdoor kon hij niet direct zijn draai vinden. Hoewel de school het had beloofd, ontbrak de support die Lars nodig had en bleef de focus voornamelijk op het werk liggen. Dat veranderde toen er behoefte was aan een zethulp. Dankzij regelmatig vragen kreeg Lars ook de kans om daadwerkelijk te lassen.

Van afbramer tot lasser

Vijf jaar groei bij Dumaco Oss

Na een positief gesprek met Maarten en John, kreeg Lars de kans om de open positie in te vullen. Nu, na vijf jaar dienstverband, heeft hij zich ontwikkeld van afbramer tot lasser. Collega Hans heeft een cruciale rol gespeeld in zijn vooruitgang. Lars werkte zij aan zij met Hans, die hem intensief begeleidde en veel kennis bij heeft gebracht over lassen. Hij voldoet nu met zijn laswerk aan de hoge eisen van zijn klanten en gaat hier ook op bezoek om kennis te delen en de kwaliteit te ervaren. Soms gaat hij zelfs naar de klant voor training over een mal, waar hij dan zowel las- als zetwerk uitvoert.

Efficiënte coördinatie en toekomstige ambities

Naast zijn laswerkzaamheden zorgt Lars ervoor dat alle producten van zijn afdeling op tijd bij de klant zijn. Hij coördineert de planning van zijn afdeling en draagt zorg voor een soepele uitvoering ervan. Ondanks zijn oorspronkelijke plan om na het afronden van zijn opleiding te vertrekken, besloot hij toch te blijven, en op dit moment is hij zeer tevreden. Lars koestert de wens om verder door te groeien, maar voor nu vindt hij zijn huidige werk nog te leuk.

Binnen Dumaco zijn we altijd bezig met het bouwen aan een sterke verbinding met het onderwijs en de jongeren in de regio van onze vestigingen. Door de jaren heen hebben we waardevolle contacten opgebouwd met leraren en leerlingen op scholen, zoals het Hooghuis Zuid. We werken samen aan kleine projecten en stimuleren snuffelstages om jongeren al vroeg kennis te laten maken met de praktijkopleidingen en technische opleidingen. Veel van deze jongeren stromen door naar een MBO-opleiding. Een van de belangrijke schakels in deze connectie is ons netwerk met MBO-scholen, zoals het Koning Willem I College.

We vinden het essentieel om jongeren te enthousiasmeren voor techniek en hen al vroeg bij Dumaco te betrekken. Tijdens open dagen laten we zien wat techniek inhoudt en proberen we hen te inspireren door bijvoorbeeld laswedstrijdjes en speciale projecten. John is in Dumaco Oss het aanspreekpunt als het gaat om de begeleiding van enthousiaste studenten tijdens hun stage. Wanneer we hem spreken vertelt hij met volle passie over zijn betrokkenheid bij diverse activiteiten voor kinderen en jong volwassen, waarbij hij streeft naar de beste leeromgeving.

BBL, BOL of stage

Gedurende de jaren heeft John een uitgebreid netwerk opgebouwd, waarin hij contacten onderhoudt met zowel docenten als studenten die betrokken zijn bij projecten of stages. Binnen dit netwerk faciliteert hij de deelname van studenten aan het BBL-programma, waarbij ze twee dagen naar school gaan en drie dagen werken met een leerwerk overeenkomst, of plaatst hij studenten direct in dienst bij Dumaco Oss, zoals met Lars.

Voor studenten van de BOL 4-opleiding faciliteert John stageplekken. In het eerste jaar werken ze actief in de werkplaats, terwijl ze in het derde en vierde jaar gerichte stages volgen, inclusief werkvoorbereiding en inkoop. Het vierde jaar wordt afgesloten met een eindstage, waarin studenten het volledige proces van offerte tot levering begeleiden.

Educatieve Initiatieven bij Dumaco Oss

John legt veel contacten met leraren voor snuffelstages en kleine projecten. Daarnaast geeft hij gastlessen over metalen producten die wij produceren voor alledaagse producten, zoals een telefoon. Hij is regelmatig te vinden op de stagemarkten van scholen, waar hij niet alleen zijn aanwezigheid toont, maar ook aantrekkelijke laswedstrijden organiseert, met prijzen voor de mooiste las.

Naast dit alles organiseert John jaarlijks een inloopavond op onze vestiging in Oss, niet alleen voor leerlingen, maar ook voor ouders, ooms, tantes, en anderen, waarbij de leerlingen zelf rondleidingen mogen verzorgen om het enthousiasme te delen.

Techniek als passie

Bij Dumaco beseffen we dat het niet alleen belangrijk is om technische vaardigheden over te brengen, maar ook een stukje bewustwording en opvoeding. We willen jongeren laten zien dat techniek niet alleen een vak is, maar een passie en een middel om een waardevolle bijdrage te leveren aan allerlei aspecten die wij in het dagelijks leven gebruiken. Daarom zijn samenwerkingen met scholen, de Stichting Metaalopleiding, en intensieve begeleiding binnen Dumaco cruciale elementen om deze jongeren te helpen slagen. 

We blijven ons inzetten om hen niet alleen technische vaardigheden aan te leren, maar ook levensvaardigheden die hen klaarstomen voor de toekomst. “Soms is het wel een uitdaging om met de verschillende achtergronden en persoonlijke uitdagingen van de jongeren om te gaan. Daarom overwegen we om meer specifieke werkgroepen te vormen waardoor we de jongeren extra begeleiding kunnen bieden,” vertelt John. Door deze extra aandacht kan een optimale ontwikkeling gewaarborgd worden en kan er nog nauwer met de jongeren worden samengewerkt.

Luc werkt momenteel al 2,5 jaar bij Dumaco, vanuit de vestiging in Kampen. Binnen het bedrijf vervult hij de rol van junior accountmanager, waarbij hij zowel onderweg is als op de vestiging werkzaamheden verricht. Luc is 23 jaar oud en komt uit een groot gezin, waar hij opgegroeid is met veel gezelligheid om zich heen. In zijn vrije tijd komen er regelmatig vrienden langs en klust hij graag aan zijn Golf 1 Cabrio. Momenteel staat deze auto in de spuitcabine om een nieuwe kleur te krijgen, zodat hij volgende zomer weer klaar is om in te gaan toeren.

Van schoonmaakmiddelen naar koperen producten

Luc komt oorspronkelijk uit een totaal andere branche, waar hij zich bezighield met de verkoop van schoonmaak- en impregneermiddelen, en waarbij hij voornamelijk onderweg was. In deze eerdere functie werkte hij zelfstandig, zonder directe collega’s.

Binnen Dumaco, is de functie van accountmanager een teamgerichte rol met tal van collega’s die hem op verschillende expertises kunnen ondersteunen. Dit was de reden waarom hij besloot te solliciteren op een openstaande functie binnen het bedrijf. “Ik vind het een leuke functie, omdat het een combinatie biedt van zowel binnen- als buitendienst taken. Binnen deze rol onderhoud ik een aantal relaties voor Dumaco Kampen, houd ik mezelf bezig met nieuw business en vertaal ik de wensen en behoeften van deze klanten naar producten.” 

Binnen de vestiging Kampen heeft Dumaco een grote afdeling gespecialiseerd in koperen producten voor voornamelijk stroomgeleiding. Hier is Luc gestart, maar nu houdt hij zich ook steeds meer bezig met samengestelde producten uit plaat. Deze zijn vaak complexer en worden meer volgens de wensen van de klant samengesteld. Om deze projecten succesvol af te ronden kan hij terugvallen op zijn ervaren collega’s, zowel op kantoor als in de fabriek.

Blijven ontwikkelen voor een bredere kennis

In de komende periode wil Luc zich verder ontwikkelen in zijn functie. Dumaco biedt hiervoor volop kansen, zowel lokaal bij de vestigingen als Dumaco breed. Onlangs is hij begonnen met een HBO opleiding technische bedrijfskunde op het Windesheim in Zwolle, omdat hij veel interne processen moet begeleiden. Deze opleiding stelt hem in staat om een breder begrip te krijgen van de interne werking van het bedrijf, waardoor hij zijn collega’s en klanten nog beter kan ondersteunen.

“Wat me echt enthousiast maakt, is wanneer we steeds meer voor onze klanten kunnen betekenen. Dit kan zijn uitbreiden in termen van mogelijkheden, maar ook het aantal producten dat we aanbieden. In dit proces onderhoud ik veel telefonisch contact en maak ik af en toe persoonlijke bezoeken om alle lopende zaken te bespreken en actief mee te denken over projecten. Hierbij kijken we dan naar de technische haalbaarheid, mogelijkheden voor verpakking en de gewenste leverdata.”

Positieve werkomgeving

“Op verjaardagen vertel ik graag dat ik met veel plezier bij Dumaco werk, voornamelijk vanwege de uitgebreide mogelijkheden die we kunnen bieden om producten te maken. Dit leidt uiteindelijk tot mooie artikelen die we samen met al onze vakcollega’s creëren. De goede en gemoedelijke sfeer die heerst op zowel de werkvloer als op kantoor helpt hier zeker aan mee!”

Dumaco: Great place to work

Een nauwkeurige lasser, dat is Erik. Hij werkt inmiddels al 8 jaar als lasser, eerst bij het toeleveringsbedrijf VSMI dat later door Dumaco is overgenomen. Erik is begonnen met robotlassen van spoelbakken waarna hij de overstap maakte naar RVS-constructie lasser. Tegenwoordig werkt hij op een afdeling waar ze spoelbakken in keukenbladen lassen.

Van de bouw naar metaal

Erik is vanaf zijn 16e gaan werken en begonnen in de bouw. Hij woonde in de omgeving Utrecht, maar is voor de liefde verhuisd naar Varsseveld. Daar woont hij momenteel nog steeds samen met zijn vrouw en zoon. Via een uitzendbureau is Erik destijds in de metaal terechtgekomen. Eerst bij een ander metaalbedrijf waarna hij is overgestapt naar VSMI.

Lasser gespecialiseerd in RVS

Begin 2015 begon Erik bij VSMI als robotlasser waarbij hij voornamelijk spoelbakken maakte. Na 5 jaar koos hij voor het rvs-constructie lassen. Daar maken ze grote werkbladen voor vacuümmeer machines. Hij is gespecialiseerd in de afwerking van rvs-structuren en werkt nu op een afdeling waar ze spoelbakken in bladen lassen. En sinds enige tijd wordt er ook aan een cocktailbar gewerkt. Naast lasser is Erik ook eerste servicemonteur in de buitendienst. Zijn werkzaamheden zijn zeer divers: “Soms moet ik helpen met de planning van de afdeling, een andere keer probleemgevallen of herstelwerk oppakken en uiteraard ook gewoon laswerkzaamheden uitvoeren.”

Elke dag een andere uitdaging

Erik vertelt enthousiast over zijn werkzaamheden: “Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik ook op pad mag gaan. Bijvoorbeeld als er keukenbladen beschadigd zijn, dan ga ik voor ABK InnoVent naar de mensen toe om deze te repareren.” Daarbij vindt hij het sociale contact erg leuk en is het elke keer weer een uitdaging wat je precies tegenkomt. “Dat weet je niet altijd van tevoren, maar je moet het wel oplossen.”

Trainer van zijn zoon

In zijn vrije tijd werkt Erik graag met computers. Van helemaal niets een werkende computer maken. Daarin heeft hij zichzelf alles aangeleerd. Sinds dit jaar is hij ook begonnen als trainer en begeleider bij het voetbalteam van zijn zoon. Zelf is hij niet zo sportief, maar voor het team waar zijn zoon in zat, zochten ze een trainer. Tijdens de ledenvergadering werd de vraag in de groep gesteld en heeft Erik zich aangemeld. “Het is leuk en je krijgt ook begeleiding in het maken van de trainingen.”

Wat maakt werken bij Dumaco leuk?

“De uitdaging van het werk zelf, de verschillende dingen die je voor je kiezen krijgt, dat maakt het zo leuk om te werken bij Dumaco in deze functie!” Ook collega’s zijn erg te spreken over Erik zijn nauwkeurige laswerk!

Dumaco: great place to work

Eerder schreven we al over Mariëlle als een van de lasersnij-operators van Dumaco in Kampen. Haar droom was om ooit productiemanager te worden, maar dan wel in stapjes. Na een aantal jaren volledig in de fabriek gewerkt te hebben is ze nu verantwoordelijk voor het nesten. We spraken met Mariëlle over deze vervolgstap.

BBL in de techniek

Vanaf haar 14e jaar werkt Mariëlle al als vakantiewerker bij de vestiging in Kampen. Met 17 jaar is ze een BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) opleiding Allround plaatwerk niveau 3 gaan volgen. Daarbij ging ze één dag naar school en werkte ze vier dagen bij Dumaco. Inmiddels is ze hiervoor geslaagd en volgt ze de opleiding Constructie- en plaattechnoloog niveau 4. Tijdens deze opleiding gaan ze dieper in op de materiaalsoorten. En krijgt ze ook een deel communicatie en leidinggeven.

Van operator naar nester

Eerst stond Mariëlle volledig in de fabriek op de lasersnijafdeling als operator. Toen er een andere collega wegging, kwam de functie van nester open te staan. Daar is ze voor gevraagd. Ze had al alle ervaring vanuit het lasersnijden die ze direct kon toepassen op het nesten van de programma’s. Ze is nu verantwoordelijk voor de voorbereiding en planning van twee lasers en een deel van het ponswerk. In het ponsnesten is ze zichzelf meer aan het ontwikkelen en daar volgt ze binnenkort dan ook een cursus in.

Haar droom om uiteindelijk leiding te willen geven is nog niet verandert. “Verantwoordelijk zijn en de zaken zo goed mogelijk regelen dat alles goed loopt. Ik heb het gevoel dat ik veel door kan leren en heb het ook naar mijn zin met mijn collega’s.”

Steeds meer vrouwen in de techniek

Eerst was Mariëlle de enige vrouw binnen Dumaco, maar inmiddels zijn ze met zes dames op de werkvloer. Het gevoel dat het altijd zwaar en vies werk is, dat is niet meer. Door de nieuwere technieken en machines is het lang niet meer het zware werk van vroeger.

Ook de werksfeer vindt Mariëlle heel fijn: “Het is altijd gezellig, een beetje kletsen en lachen op kantoor.” In de fabriek zitten ze met zijn vieren op kantoor, waarvan twee planners en nog een nester. Met dat team werkt ze ook veel samen.

In haar vrije tijd gaat ze graag naar haar eigen paarden toe. Ze heeft twee paarden en een veulen. Ook beoefent ze de springsport en doet mee aan wedstrijden, maar dan wel als amateur.

Maak kennis met Claire. Ze werkt sinds 1 juli 2022 bij Dumaco Oss als administratief medewerkster. Hier beheert ze de receptie, regelt allerlei zaken op kantoor en zorgt dat de voorraad van kantoorartikelen altijd compleet is. Maar dat niet alleen, organiseert ze daarnaast bijvoorbeeld ook de zomerborrel.

Werkgeschiedenis

Als opleiding heeft Claire een CIOS-opleiding gedaan tot Operationeel Sport en Bewegingsmanager. Hierbij ben je vooral veel aan het plannen en organiseren op sportgebied. Nadat ze haar diploma heeft gehaald wilde ze wel verder met plannen en organiseren, maar toch meer richting een kantoorfunctie. Binnen die scope is ze vervolgens op zoek gegaan naar een baan. Hiervoor werkte ze enkele jaren op de financiële administratie van een aannemersbedrijf. Uiteindelijk is ze bij Dumaco terechtgekomen doordat een uitzendbureau haar benaderde.

Vrijheid en variatie

De afwisseling en de ruimte voor eigen inbreng zijn de factoren waardoor ze graag bij Dumaco werkt. Elke dag loopt anders. Bij haar oude werk had ze minder ruimte voor verandering en ontwikkeling in haar werk. Die ruimte krijgt ze binnen haar nieuwe functie wel. Zo kreeg ze een budget om planten te regelen op kantoor met alle vrijheid om daar zelf invulling aan te geven. ‘Ook als je zelf met een idee komt dan doen ze iets met die bijdrage.’

Vrouwenkantoor

“Mijn leidinggevende is Emmy, de controller. We werken samen in een kantoor en ik ondersteun Emmy bij haar taken. Het is een echt vrouwenkantoor waar veel gelachen en gekletst wordt, maar ook hard gewerkt natuurlijk! Elke dag komen mensen bij ons langs om een praatje te maken of om te vragen of wij dingen voor ze willen regelen. Dat maakt het werken bij Dumaco zo leuk!”

Naast het werk spreekt Claire graag met vrienden af om een drankje te gaan doen. Maar ze houdt ook van buiten wandelen en hardlopen of bij slecht weer lekker binnen op de loopband.

Paul Visser is 43 jaar oud en woonachtig in Elten, een dorpje net over de Duitse grens. Hij werkt nu 9 maanden voor de Dumaco Groep in de vestiging Dumaco Varseveld. Als accountmanager begeleidt hij de overkoepelende klanten binnen de groep. Paul heeft meerdere jaren ervaring als buitendienst verkoper in de metaalindustrie.

Van opleiding naar baan

Na 4 jaar mavo heeft Paul nog vervolgopleidingen gedaan. Uiteindelijk is hij op zijn 19e gaan werken in verschillende banen. Van baantjes in de administratie tot in de olie en gasindustrie. Uiteindelijk bij een bedrijf in de metaalindustrie terecht gekomen en daar 10 jaar werkzaam geweest, ook in de rol van buitendienst medewerker. Zo is hij uiteindelijk via een collega bij Dumaco binnengekomen.

Accountmanager voor de groep

Als accountmanager voor de groep ondersteunt en begeleidt Paul overkoepelende klanten binnen de groep. Daarnaast benadert hij nieuwe klanten en maakt ze wegwijs binnen de Dumaco groep. De kracht van de groep is het samenwerken van de zeven vestigingen voor alle bewerkingen en metaalsoorten.

Als accountmanager is Paul hier een belangrijke schakel in om te streven naar een totale synergie en efficiënt proces tussen deze specialismes. Daarnaast is Paul niet alleen woonachtig in Duitsland, maar spreekt hij de Duitse taal ook. Hierdoor kan hij de Duitstalige klanten goed bedienen, welke wij steeds meer aan ons klanten portfolio toevoegen.

Vrije tijd

Paul woont in Elten met zijn vrouw en drie kinderen in de leeftijd van 3 tot 13 jaar oud die hij graag meeneemt om leuke activiteiten te ondernemen. Zo gaan ze vaak naar een speeltuin of zwemmen en shoppen in Centro Oberhausen. In de zomer werkt hij ook graag in de tuin. Naast zijn werkzaamheden voor Dumaco heeft Paul een grote hobby: voetbal, zowel actief als passief. Zo volgt hij graag de eredivisie en het buitenlands voetbal op tv, maar speelt ook actief met zijn vrienden bij een amateurclub.

Max Verburg is 20 jaar en woont in ’s Gravenpolder. Hij studeert momenteel Logistieke engineering aan de Breda University of Applied Sciences en loopt hiervoor stage op de zetafdeling bij Dumaco in ‘s-Gravenpolder. Via een familielid dat bij het bedrijf werkt, is hij er terechtgekomen. Toen Max tijdens een familiedag Dumaco bezocht spraken de werkzaamheden hem erg aan. Hij is begonnen als flexwerker in de avond en weekenden en doet dit nog steeds als bijbaan.

Werkzaamheden stage

Max vertelt over zijn opdracht: “In mijn stage ga ik me vooral bezighouden met het optimaliseren en verbeteren van processen op de zetafdeling. Met het oog op de groei van Dumaco. Ik kijk hierbij naar verbeteringen in de methodiek. Dus de manier van werken en de communicatie op de werkvloer. Maar ook naar verbeteringen in de lay-out, hoe staan de machines ingedeeld en is daar nog ruimte voor verbetering?”

Data gedreven onderzoek

Zijn stageopdracht is vooral een data gedreven onderzoek. Max gebruikt verkoopdata en data uit het workflow systeem om conclusies te trekken. Ook heeft hij een forecast gemaakt voor de komende jaren wat we verwachten qua werk op de zetafdeling. Daarnaast heeft hij de verschillende stromen op de werkplek en het soort werk wat er gedaan wordt visueel gemaakt.

Optimaal benutten van ruimte

Tijdens een analyse over het soort werk kijkt Max bijvoorbeeld naar de grootte van producten. Worden er juist veel kleine producten bewerkt of alleen grote? En moet er dan wel bij elke machine 4 meter ruimte overgelaten worden? Voor sommige producten is namelijk minder ruimte om de machine heen nodig. Deze ruimte kan dan voor iets anders gebruikt worden zodat alle plaatsen zo optimaal mogelijk benut kunnen worden.

Resultaten stage onderzoek

Er is op de zetafdeling al veel geoptimaliseerd de laatste tijd, het gaat dan ook echt om kleine procesverbeteringen die Max aan het einde van zijn stage zal aanbevelen. Dus wat voor elementen er verbeterd kunnen worden in de lay-out en aanbevelingen op de methodiek. Voor zijn stage heeft Max voor Dumaco gekozen omdat het een groot bedrijf in de buurt was, maar de doorslag was dat Dumaco de meerwaarde van zijn onderzoek ziet en dat er met zijn voorstellen echt wat gedaan kan worden.

 

Ook werken of stagelopen bij Dumaco? Dat kan!

Bekijk alle vacatures

Jan Willem is inmiddels al bijna 15 jaar werkzaam als CNC draaier-frezer op de Dumaco vestiging in Hardinxveld-Giessendam. Hij werkt veel met draai- en freesmachines met 2 spillen. Daarnaast organiseert hij als lid van de personeelsvereniging bedrijfsuitjes.

Dankzij een verjaardag aan de slag bij Dumaco

Jan Willem Markenstein woont samen met zijn vrouw en 2 honden in Streefkerk en is trotse vader van 5 kinderen. Hij is via via bij Dumaco Hardinxveld terechtgekomen. Jan Willem werkte eerst in Hendrik Ido Ambacht toen het bedrijf overgenomen werd door een Amerikaans bedrijf. Hierdoor kon hij niet meer zelfstandig werken en ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging met wat meer vrijheid. Op een verjaardag kwam hij iemand tegen die bij Dumaco Hardinxveld werkte. Daar zei hij tegen dat als ze nog iemand zochten ze hem mochten bellen. Kort daarna is hij gebeld voor een baan bij Dumaco. Inmiddels is dit alweer 15 jaar geleden.

Draaien en Frezen

Jan Willem werkt met draai- en freesmachines. Hij werkt veel met een machine met 2 spillen. Qua formaat zit hij een beetje in het tussensegment van wat Dumaco kan bieden op het gebied van Draaien en Frezen. De machine is ook uitgerust met een robot voor het meer geautomatiseerde werk. De machine kan kant en klaar producten afleveren. Om dit voor elkaar te krijgen moet hij programmeren en de kwaliteit van de producten controleren. Hij maakt producten die voorkomen in verschillende markten, zoals in de meet en regeltechniek, scheepvaart, luchtvaart en ook de voedingsmiddelenindustrie.

In deze video is Jan Willem aan het werk te zien bij het instellen van een product in de draai- en freesmachine.

Uitdagend werk met veel vrijheid

Hij bewerkt verschillende materialen op de machine. Het grootste deel is rvs, maar ook aluminium, brons en verschillende soorten staal bewerkt hij. Jan Willem houdt van de variatie in zijn werk, hij produceert meestal kleine series waarbij hij veel moet instellen. “Je bent van het begin tot het einde verantwoordelijk voor het product. Dat houdt het uitdagend en ook de vrijheid om zelfstandig te werken spreekt mij erg aan.”

Daarnaast mag hij meedenken bij de aanschaf van nieuwe machines. “Dat maakt je echt betrokken bij de organisatie”. Hij merkt de waardering ook in de omgang en krijgt af en toe complimenten over zijn afgeleverde werk. Ook zit Jan Willem in de personeelsvereniging en organiseert hij bedrijfsuitjes samen met 5 anderen binnen het bedrijf. Onlangs hebben ze nog gezellig samen gegeten.

Hoe ziet je dag eruit?

“Na binnenkomst drinken we eerst een bakje koffie en daarna gaan we gelijk aan de slag. Verder met het werk waar ik de vorige dag mee gestopt ben of aan de gang met iets nieuws dat er ligt. Als het product draait, bereid ik alvast het volgende voor. Ik zoek nieuw gereedschap op en kijk hoe ik het moet programmeren. Daarbij helpen we elkaar met programmeren of bij problemen. En in de pauze drinken we dan met de hele afdeling samen een bakkie.”

Jan Willem vertelt altijd vol enthousiasme als mensen naar zijn werk vragen, zelfs heel gedetailleerd als ze er veel over willen weten. Soms willen mensen ook komen kijken. Iedereen is welkom een keer langs te komen!

 

Ook aan de slag bij Dumaco? Dat kan!

Bekijk alle vacatures

Dumaco koopt heel veel materiaal in bij verschillende partijen. Dit varieert van staal, rvs en aluminium tot bijvoorbeeld koper. Al die materialen dienen op de juiste tijd op de juiste locatie te komen. Dit regelt een groep inkopers binnen Dumaco; en één van die inkopers is Arian Klunder. Hij werkt voor de vestiging Kampen, maar is ook mede verantwoordelijk voor de overkoepelende contracten binnen de Dumaco groep.

Van werkvoorbereider naar inkoper

Arian (rechts) is in 2006 gestart als werkvoorbereider bij Dumaco Kampen. Hij wilde echter graag verantwoordelijk zijn voor het gehele proces, van verkoop tot inkoop. Toen de rol als inkoper vrij kwam heeft hij zich hier dan ook direct enthousiast voor gemeld. Hij vervult deze rol naar eigen zeggen nog steeds met veel plezier.

Een veelzijdige baan

Als inkoper houdt Arian de markt in de gaten, maakt prijsafspraken, stelt raamcontracten op en verstuurt maandelijks een rapportage naar de directeuren. Daarnaast is er natuurlijk het contact met de leveranciers. Arian: “Onze inkopers hebben een persoonlijke band met de verkopers. We gaan netjes om met onze leverancier en verwachten diezelfde service terug. Uiteindelijk moet je samen de beste oplossing zoeken tegen de beste prijs.”

In zijn vrije tijd brengt Arian veel tijd door met zijn vrouw en twee dochters. Daarnaast is hij een fanatiek F1-liefhebber en fietst hij 2x per week om fit te blijven.

Inkoop: het begin van een proces

Dumaco werkt aan heel veel mooie projecten. Maar zonder materiaal kan er natuurlijk niets gemaakt worden. Het hele proces begint dus bij de inkoop, en dat maakt het zo’n belangrijke schakel in de keten. Arian werkt nauw samen met zijn collega’s op de andere vestigingen; samen kijken ze naar de beste manier om samen te werken met de toeleveranciers. Arian: “Als je aan het einde van de dag afsluit en je weet dat alles op tijd binnenkomt, geeft dat een zeer tevreden gevoel.”

Een markt in beweging

Arjan houdt met name de RVS markt goed in de gaten en rapporteert dit intern. De markt is continu in beweging en dat maakt het voor Arian extra interessant om zijn rol als inkoper te vervullen. Vóór corona was er altijd voldoende voorraad en waren de prijzen vrij transparant. Tijdens de pandemie verslechterde de verkrijgbaarheid en kwamen er enorme prijsverschillen. Dit bracht de continuïteit van de productie in gevaar. Arjan: “We hebben toen veel platen ingekocht om te zorgen dat onze klanten op tijd konden worden beleverd. We kijken ver vooruit en voorspellen zo goed als het kan; maar uiteraard is niet alles te voorspellen. Dat hebben we wel geleerd.”

Altijd goed voorbereid

Hoe ziet Arian de toekomst in voor het bedrijf? “Als Dumaco keken we altijd al naar beschikbaarheid van materiaal en gaven we een prognose af aan de toeleverancier. Onze klanten kijken hier ook steeds vaker naar, om te voorkomen dat je zonder materiaal komt te zitten. Samen nemen we de opties door. We kijken gericht naar de toekomst en richten onze inkoop en voorraad zo in dat deze zo optimaal mogelijk ingevuld kunnen worden.” Zo gaat Dumaco vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Stagelopen bij de grootste plaatwerker van de Benelux betekent een gevarieerde en leerzame periode. Je wordt als stagiair echt gewaardeerd en gaat dan ook zelf aan de slag en draagt de verantwoordelijkheid om projecten tot een goed eind te brengen. Uiteraard met de nodige ondersteuning van alle collega’s. Lees hieronder de ervaringen van Anne en Riley.

Anne van de Langenberg

Anne van de Langenberg is 19 jaar en zit in het 3e leerjaar van de opleiding mechatronica. Dit is een breed georiënteerde opleiding waar je bijvoorbeeld engineer of werkvoorbereider mee kunt worden, maar ook werktuigbouwkundige. Normaal gaat ze 5 dagen naar school, maar nu heeft ze een stageperiode van 10 aaneengesloten weken.

Op school werken ze zelfstandig en veel in projectgroepen. Een voorbeeld van zo’n project is een paintball pistool laten schieten. Hiervoor moeten ze dan alle onderdelen bedenken en bestellen. Supergaaf dat op het eind van het project alles werkt! Bij Dumaco werkt het eigenlijk ook zo. Ze mogen alles zelf proberen en kunnen altijd de hulp inschakelen van een specialist.

Tijdens haar stage bij Dumaco werkt ze op de werkvoorbereiding op de afdeling herhaal producten. Daar zorgt ze ervoor dat de producten worden geprogrammeerd of aangepast, zodat deze goed door het proces in de fabriek worden geleid.

“Je bent gewoon een collega”

De eerste weken waren voor Anne niet gemakkelijk. Je moet leren werken met systemen en het contact leggen met alle nieuwe mensen was ook spannend, maar al snel is Anne opgenomen in het team en op haar gemak gesteld. Ze kan op elk moment vragen stellen en wordt ondersteund in haar werkzaamheden.

Op de vraag of ze een stage bij Dumaco zou aanbevelen, zegt ze volledig: “Ja! Je kan op veel afdelingen werken, van kantoor tot de werkplaats en dat maakt dat je de stage zelf vorm kan geven in overleg met je begeleider. Je bent geen stagiair, maar gewoon een collega.” Wat Anne later wil worden is nog niet helemaal duidelijk, maar iets ontwerpen of bedenken lijkt haar wel erg leuk. Ze gaat hierna nog een HBO opleiding volgen in dezelfde richting als dat ze nu studeert.

Riley Reijnders

Ook Riley loopt stage bij Dumaco. Hij is 21 jaar en volgt de opleiding Technicus engineer mechatronica niveau 4. Hij vindt het leuk om binnen Dumaco te werken aan allerlei projecten. Hij is onderdeel van het projecten team en krijgt ook vaak opdrachten van klanten om zelf uit te voeren.

De eerste weken waren best even wennen. Hij wordt direct meegenomen in allerlei projecten en krijgt de verantwoordelijkheid om deze tot een goed einde te brengen. Hij is daarbij verantwoordelijk voor de order, de werkvoorbereiding aan die order en het contact met de klant over praktische zaken en het contact met de werkvloer. De projecten lopen uiteen van een paar plaatjes met wat laswerk tot complete frames.

Hij is momenteel bezig met een chassis die gebruikt wordt voor een simulator. Zo is geen dag hetzelfde! Naast zijn werk op kantoor loopt hij één dag per week mee in de fabriek. Hierdoor kan hij de productietijd realistisch inschatten en krijg hij steeds meer ervaring.

Leerzaam bedrijf

Ook Riley vroegen we of hij Dumaco zou aanbevelen als stageadres. “JA! Het is een leerzaam bedrijf en ze proberen altijd met je mee te denken. Je hoeft hier geen rotklusjes op te knappen, maar krijgt de mogelijkheid om met echte orders aan de slag te gaan en je inzet hierin te tonen. Dit toont dat je als stagiair echt gewaardeerd wordt.” In de toekomst zou hij graag de functie als werkvoorbereider gaan uitvoeren. Het liefst binnen Dumaco.

Ook stagelopen bij Dumaco?

Mark is een ervaren CNC-frezer. Hij was er dan ook al vroeg bij. Op 9-jarige leeftijd kwam hij voor het eerst bij Dumaco Hardinxveld-Giessendam, om stickers en pennen te vragen. Hij vond het een mooi bedrijf en dacht toen al dat hij er later wel wilde werken. Jaren later werd dat ook werkelijkheid. Op zijn vijftiende kreeg hij een bijbaantje bij Dumaco: iedere vrijdag en zaterdag veegde hij de fabriek aan. Een jaar later ging hij er voor school stage lopen. Mark: “En sindsdien ben ik niet meer weggegaan, omdat het zo goed bevalt!”

Van laden en lossen naar CNC-frezer

Na de bijbaan en stage volgde Mark’s eerste echte baan bij Dumaco. Zijn taken bestonden uit het lossen van vrachtwagens en de producten op de zaagbank te zagen. Toen kwam hij er achter dat hij graag wilde frezen. Gelukkig kon dat ook. Dit deed hij eerst achter de Okuma MC40. Dumaco investeert veel in machines en dat betekent dat je als werknemer makkelijk kunt doorgroeien. Later mocht Mark dan ook met andere machines werken. Inmiddels freest Mark al 23 jaar met plezier.

Iedere dag een goede werksfeer

Er wordt niet alleen hard gewerkt bij Dumaco, er is ook ruimte voor leuke activiteiten. Zo organiseert Mark 1x per jaar een darttoernooi op het bedrijf. Daar is altijd veel animo voor. Ook is er jaarlijks een viswedstrijd met collega’s, waar Mark als visliefhebber graag aan deelneemt. Mark: “Op werk is er ruimte voor een lolletje en kunnen we elkaar alles zeggen. De sfeer is erg goed. Daarom houd ik van werken bij Dumaco!”

Ook werken bij Dumaco?

Robert is een ervaren vakman. Hij is sinds 2009 in dienst bij Dumaco Oss als meewerkend voorman en werkte daarvoor al twaalf jaar in het plaatwerk. Zijn baan is afwisselend. “Als meewerkend voorman steun ik iedereen in zijn werkzaamheden, zorg ervoor dat alle spullen aanwezig zijn en dat de orders op tijd de deur uit gaan.” Hij is verantwoordelijk voor twee grote klanten in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast is hij sinds kort ook verantwoordelijk voor de innovatieve Dyna-Cell.

Van laden en lossen naar CNC-frezer

Na de bijbaan en stage volgde Mark’s eerste echte baan bij Dumaco. Zijn taken bestonden uit het lossen van vrachtwagens en de producten op de zaagbank te zagen. Toen kwam hij er achter dat hij graag wilde frezen. Gelukkig kon dat ook. Dit deed hij eerst achter de Okuma MC40. Dumaco investeert veel in machines en dat betekent dat je als werknemer makkelijk kunt doorgroeien. Later mocht Mark dan ook met andere machines werken. Inmiddels freest Mark al 23 jaar met plezier.

Iedere dag een goede werksfeer

Er wordt niet alleen hard gewerkt bij Dumaco, er is ook ruimte voor leuke activiteiten. Zo organiseert Mark 1x per jaar een darttoernooi op het bedrijf. Daar is altijd veel animo voor. Ook is er jaarlijks een viswedstrijd met collega’s, waar Mark als visliefhebber graag aan deelneemt. Mark: “Op werk is er ruimte voor een lolletje en kunnen we elkaar alles zeggen. De sfeer is erg goed. Daarom houd ik van werken bij Dumaco!”

Ook werken bij Dumaco?

Werken bij Dumaco

Er werken veel verschillende mensen in Roberts team, van oud tot jong. Sommige vakmannen zijn lassers en anderen weer zetters. Hij heeft ook een leerling die via school nog het vak leert. Robert omschrijft de werksfeer bij Dumaco als positief. Binnen de vestiging worden veel leuke momenten georganiseerd. Zijn favoriete moment is de kerstviering en de barbecue. “Die zijn altijd erg gezellig. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld 2x per week voor fruit gezorgd. Zo blijft iedereen gezond!” In zijn vrije tijd sport Robert veel, met name tennis. Ook traint hij voor de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast is hij trotse vader van een zoon en dochter. Ook benieuwd hoe het is om te werken bij Dumaco? Lees hier alle verhalen of solliciteer direct!

Dumaco: great place to work

Kanten of zetten is een van de kernbewerkingen van Dumaco. Bij deze bewerking wordt metaal omgevormd via een buiging. Dagelijks werken vele Dumaco vakmensen aan mooie projecten voor klanten in uiteenlopende industrieën. Zo ook Hubert en Rogier op de vestiging ‘s-Gravenpolder. De één is nieuw in het vak en heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een vakman. De ander heeft al jarenlange ervaring en is verantwoordelijk voor het hele kantteam. Beide mannen gaan iedere dag met plezier naar hun werk. “Er is bij Dumaco altijd ruimte om het vak goed te leren. En natuurlijk ook voor een grapje tussendoor!”

Van laden en lossen naar CNC-frezer

Na de bijbaan en stage volgde Mark’s eerste echte baan bij Dumaco. Zijn taken bestonden uit het lossen van vrachtwagens en de producten op de zaagbank te zagen. Toen kwam hij er achter dat hij graag wilde frezen. Gelukkig kon dat ook. Dit deed hij eerst achter de Okuma MC40. Dumaco investeert veel in machines en dat betekent dat je als werknemer makkelijk kunt doorgroeien. Later mocht Mark dan ook met andere machines werken. Inmiddels freest Mark al 23 jaar met plezier.

Iedere dag een goede werksfeer

Er wordt niet alleen hard gewerkt bij Dumaco, er is ook ruimte voor leuke activiteiten. Zo organiseert Mark 1x per jaar een darttoernooi op het bedrijf. Daar is altijd veel animo voor. Ook is er jaarlijks een viswedstrijd met collega’s, waar Mark als visliefhebber graag aan deelneemt. Mark: “Op werk is er ruimte voor een lolletje en kunnen we elkaar alles zeggen. De sfeer is erg goed. Daarom houd ik van werken bij Dumaco!”

Ook werken bij Dumaco?

Van een paar naar 90+ collega’s

Rogier werkt inmiddels al 21 jaar in de metaal. Hij komt uit de horeca, maar wilde toen graag wat anders. Bij Dumaco ‘s-Gravenpolder heeft hij de fijne kneepjes van het vak geleerd en dit bedrijf zien groeien: van 5 medewerkers naar meer dan 90. Hij is nu verantwoordelijk voor de zetafdeling. Hij coördineert het werk, de mensen en houdt een oogje op de planning. Daarnaast adviseert hij de Werkvoorbereiding en Verkoop op het gebied van de maakbaarheid van producten. Samen met de directeur overlegt hij hoe het team verder kan groeien. “Ik ben trots op mijn team en kijk uit naar wat de toekomst Dumaco gaat brengen.”

Leuke extraatjes naast het werk

Er zijn bij Dumaco altijd veel activiteiten. Sinds kort is er ook een projectgroep die kleine dingen op de vestiging organiseert. Denk aan een lekker soepje tijdens de pauze of het opzetten van een fietsplan. Rogier: “Dit is erg bevorderlijk voor de werksfeer.” Hij geeft aan dat er bovendien altijd ruimte is om het vak goed te leren, met waar nodig interne of externe ondersteuning. Dat laat zijn collega Hubert al zien. Bij Dumaco zijn dan ook zowel ervaren vakmannen, als vakmannen-in-wording welkom!

Ook werken in de metaal? Dat kan!

Bekijk alle vacatures

Sander van Zutphen werkt inmiddels al 11 jaar bij Dumaco Oss. Hij is destijds via school hier gekomen. Momenteel is hij veel aan het kanten. Dat is uitdagend werk: “Netjes werken, opletten en uiteindelijk een mooi product afleveren voor de klant.” Het leukst vindt hij de afwisseling op werk. “Ik mag veel dingen maken. Ze gunnen me ruimte om mezelf te ontwikkelen.” Sander wil uiteindelijk dan ook alles kunnen bedienen binnen Dumaco. Hij zou graag nog als laseroperator aan de slag gaan. Dat is een van de weinige machines waar hij nog niet op ingewerkt is. Over vijf jaar ziet Sander zichzelf nog steeds werken bij Dumaco. “Ik heb het altijd naar mijn zin. Leuke collega’s en lekker dichtbij met de auto.”

De sterkste man van Dumaco… en Nederland!

Naast zijn werk bij Dumaco heeft Sander nog andere ambities: hij wil de sterkste man van Nederland worden. Daar traint hij dan ook hard voor. Hij is 6 dagen in de week, 4 uur per dag in de sportschool te vinden. En dat al 9 jaar lang. “Dit kost veel energie, maar levert ook veel energie op! Een dag trainen kan niet. Als de tegenstander wel traint, sta je al met 1-0 achter.” Hij heeft er al wat prestaties op zitten. Zo werd hij bij zijn allereerste wedstrijd meteen al de Sterkste Jutter. De huidige Nederlands Kampioen (Kelvin de Ruiter) kwam toen naar hem toe om te zeggen dat hij het super had gedaan. Dit gaf Sander een boost om nog meer te trainen en meer wedstrijden te doen.

Dumaco: great place to work

Steun vanuit Dumaco

Dumaco sponsort Sander bij zijn wedstrijden. Dat is te zien op bovenstaande sportkleding. “Ik vroeg eerst voor de grap of ze strongman kleding kunnen maken. Ik kreeg als grap terug dat die niet in mijn maat te maken zijn. Later hebben we toch nog een gesprek gevoerd en toen is besloten mij vanuit Dumaco te sponsoren.”

Naast kleding sponsort Dumaco ook materiaal voor zijn trainingspullen. Deze last, kant en stelt Sander vervolgens zelf samen bij Dumaco Oss. Soms traint Sander ook met apparatuur van een veel groter kaliber. Zo heeft Sander een Dumaco vrachtwagen getrokken van wel 18 ton (zie foto hiernaast)! Naast vrachtwagens wil hij ook nog treinen gaan trekken bij het komende NL treintrekken. Dumaco wenst Sander veel succes.

Ook bij Dumaco aan de slag?

Hoe zou een baan bij Dumaco er voor jou uitzien? Bekijk hieronder onze vacatures of stuur een open sollicitatie

Cemal Ozay werkt sinds 1990 bij Dumaco Varsseveld. Hier kan hij al zijn ervaring inzetten om mooie producten te maken voor ABK (onderdeel van Dumaco) en Dumaco zelf. Hij is verantwoordelijk voor het samenstellen, lassen en beitsen van hi-end producten voor grootkeukens.

Passie voor de klant

Als er herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd m.b.t. keukenbladen dan gaat hij naar de klant toe om dit op te lossen. Dit vindt hij één van de leukste dingen om te doen. Helaas voor Cemal, maar gelukkig voor de klant en Dumaco komt dit niet zo vaak voor.

Ook bij Dumaco aan de slag?

Hoe zou een baan bij Dumaco er voor jou uitzien? Bekijk hieronder onze vacatures of stuur een open sollicitatie

Kevin Spruijt werkt inmiddels al meer dan vijf jaar bij Dumaco ‘s-Gravenpolder. Na een goed gesprek kon hij direct de maandag erop starten. Nu werkt hij er nog steeds met plezier. Kevin is begonnen op de nabewerking, later is hij dit gaan combineren met de functie van laseroperator. Sinds drie jaar is Kevin coördinator van de nabewerkingsafdeling. “Ik krijg er energie van als het werk vlot verloopt en we als team lekker kunnen samenwerken.”

Geen dag hetzelfde

Kevin start altijd iets vroeger dan 8 uur om het werk voor zijn collega’s voor te bereiden. Ook schakelt hij met de meewerkend voorman en kantoor om te kijken of er bijzonderheden zijn die dag. Hij omschrijft het team waarmee hij werkt als heel divers, waar altijd wel tijd is voor een lolletje. “Dat maakt het samenwerken prettig.” Na vijf jaar is Kevin ervaren in zijn vak, maar in de eerste dagen als laseroperator ging het een keer mis. Hij herinnert zich: “Ik heb wel eens de verkeerde techniek/nozzel gebruikt, waardoor de platen niet netjes werden gesneden. Alle platen konden we zo de bak in gooien. Kan ik mij nog herinneren als de dag van gisteren! Is mij sindsdien niet meer overkomen.”

Altijd leuke teamuitjes

Op de werkvloer wordt er hard gewerkt, maar daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor lol. Kevin noemt bijvoorbeeld de teamuitjes: “We zijn een keer gaan karten en paintballen. Vanwege een blessure aan mijn schouder kon ik zelf niet meedoen. Toch was het super leuke dag. Daarna met nog een aantal collega’s de kroegen van Antwerpen onveilig gemaakt!” Inmiddels staat er ook alweer een nieuw (coronaproof) bedrijfsuitje gepland. In zijn vrije tijd doet Kevin aan motorcrossen, hij is zelfs een aantal keer Zeeuws kampioen geworden. Daarnaast fitnest hij graag en is hij in de zomer te vinden aan het strand of bij het Veerse Meer.

Ook bij Dumaco aan de slag in de nabewerking?

Hoe zou een baan bij Dumaco er voor jou uitzien? Bekijk hieronder onze vacatures of stuur een open sollicitatie!

Geert kwam na zijn opleiding als leerling monteur bij een autobedrijf terecht. Omdat hij daar nog een opleiding moest doen ging hij op zoek naar ander werk. Als boerenzoon wilde hij liever de handen uit de mouwen steken. In 1989 kwam hij als manusje van alles bij Nijman-Arentsen terecht, het huidige Dumaco Varsseveld. Na op meerdere afdelingen te hebben gewerkt greep hij de kans om toch weer te gaan leren, maar nu als lasser.

Passie voor lassen

Sinds Geert 20 jaar geleden zijn plek vond op de RVS lasafdeling is hij er niet meer weggeweest. Vooral het fijne TIG werk en aluminium lassen vindt deze ras-achterhoeker “mooi wark”. Het afwerken, slijpen en vooral de administratie hoort er bij maar dat zal nooit z’n hobby worden. “Laat mij maar meters maken, en het liefst een beetje complex en uitdagend werk”. Buiten het werk is Geert regelmatig met z’n vrienden in de kroeg te vinden, al is dat door de huidige corona-maatregelen helaas niet mogelijk. Gelukkig kan hij zijn energie kwijt met de band waar hij gitaar speelt. Tijdens de kerst in 2019 trad hij nog voor het voltallig personeel van Dumaco Varsseveld op tijdens de kerstborrel.

Ook bij Dumaco aan de slag als lasser?

Hoe zou een baan bij Dumaco er voor jou uitzien? Bekijk hieronder onze vacatures of stuur een open sollicitatie

In ieder team van Dumaco Oss zit minstens één student die een leerwerktraject volgt. Hij of zij werkt mee aan projecten en wordt hierbij intensief begeleid door een vaste begeleider. “Dumaco Oss is een fijne werkplek. Het bedrijf is groot en heeft meer dan honderd medewerkers, maar toch ken je elkaar goed”, zegt Maik van Schadewijk. Hij doet de opleiding Constructiebankwerker Allround Niveau 3 en werkt nu tweeënhalf jaar bij Team Oranje.

“Je bent van het begin tot en met het eind bij een project betrokken”


“We maken op dit moment onderdelen voor inpakmachines,” vertelt Maik. “Het werk is heel veelzijdig. Het ene moment ben ik aan het zetten en het andere moment sta ik te lassen. Verder vind ik het mooi dat je van het begin tot en met het eind bij een project betrokken bent. Je ziet uiteindelijk een compleet product naar de klant gaan.”

Als Mike klaar is met deze opleiding wil hij vervolgopleidingen gaan doen in de techniek. “Het zou leuk zijn als ik dan weer terechtkom in Team Oranje. Ik kan me hier goed ontwikkelen en de begeleiding is ook prettig. Als ik vragen heb krijg ik direct hulp.”

Werken bij Dumaco

“Ik vind werken met metaal interessant”

Ook Rick Schellinx heeft het naar zijn zin. Net zoals Maik volgt hij de opleiding Constructiewerker Allround Niveau 3. Inmiddels werkt hij twee jaar bij Team Oranje. “Ik ga twee dagen per week naar school en werk drie dagen bij Team Oranje. Ik hoop dat ik na mijn opleiding hier kan blijven. Ik had nog nooit met metaal gewerkt, maar ik vind het erg interessant. Ik kan nu bijvoorbeeld technische tekeningen lezen, boren en lassen. Vooral het lassen spreekt mij aan. Dat is heel nauwkeurig werken.”

“In het begin was lassen best uitdagend, maar het gaat steeds beter. Het geeft me veel voldoening als ik een onderdeel helemaal recht las. Daar komt best veel bij kijken. Als ik iets niet begrijp kan ik altijd terecht bij mijn begeleider of een collega. Dat maakt Dumaco Oss een goed leerwerkbedrijf. Ik raad andere studenten zeker aan hier een leerwerktraject te volgen.”

Wil jij ook werken met metaal? We zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers die geïnteresseerd zijn in techniek.    

Bekijk vacatures

Het begon met een bijbaan als schoonmaker in de fabriek maar sinds augustus werkt Stefan 4 dagen per week bij Dumaco Kampen. Hoe komt iemand met een opleiding tot facilitair leidinggevende uiteindelijk in de plaatwerkindustrie terecht? We spreken Stefan over zijn achtergrond en hoe hij zijn toekomst binnen Dumaco voor zich ziet.

Metaal zit in de familie

Stefan is 18 jaar en werkt sinds 2,5 maand als BBL’er (Beroeps Begeleidende Leerweg) bij Dumaco. Dat houdt in dat hij 4 dagen per week werkt bij Dumaco en een dag per week de niveau 3 opleiding plaatwerk volgt. Binnen Dumaco leer je als BBL’er verschillende machines te bedienen en word je in eerste instantie multidisciplinair ingezet voordat je je ergens in specialiseert. Op het moment werkt Stefan als eindcontroleur op de koperafdeling, iets dat hem heel goed bevalt.

“Eindcontroleur koper” was niet het eerste dat Stefan riep als hem gevraagd werd wat hij later graag zou willen worden. Dat antwoord had zelfs helemaal niets met plaatwerk of metaal te maken. Hij dacht eerder kok te worden of iets in de facilitaire dienstverlening. Hoe hij er uiteindelijk ingerold is heeft voornamelijk te maken met zijn vader die directeur is van een metaalbedrijf. Vol passie zag hij zijn vader in deze rol, waardoor Stefan geïnspireerd raakt in de metaalwereld.

BBL'er Stefan Dumaco eindcontroleur koper

Werken bij Dumaco als BBL’er

Stefan is blij dat hij zo bij Dumaco aan de slag kon. Hij houdt ervan om zijn handen uit de mouwen steken en deze combinatie tussen werk en studie is voor hem dan ook ideaal. Hij gaat met heel veel plezier naar het opleidingsinstituut en met nog meer plezier aan het werk bij Dumaco. Door wat je leert direct in de praktijk toe te passen ontwikkel en leer je sneller en beter. De afwisseling en de verantwoordelijkheid die hij krijgt in zijn werk, bijvoorbeeld als eindcontroleur koper, bepalen zijn werkplezier. Daarnaast is de sfeer bij Dumaco erg goed. Hij vindt zijn collega’s leuk en iedereen gaat op een ontspannen en positieve manier met elkaar om.

Behalve vanuit zijn opleider is er ook goede begeleiding vanuit Dumaco. De voormannen van de verschillende afdelingen zijn heel goed in hun werk: ze communiceren duidelijk, hebben vergaande specialistische kennis, begeleiden je goed en zorgen ervoor dat je het beste uit jezelf haalt. Je merkt dat ze zeer gedreven zijn en vakkundig te werk gaan en dat stimuleert iedereen om voor het allerbeste resultaat te gaan.

Ontwikkelmogelijkheden

De komende jaren zit Stefan bij Dumaco zeker goed. Het bedrijf is leuk en hij heeft genoeg uitdaging en afwisseling in zijn werkzaamheden. Aangezien hij nog niet lang bij Dumaco werkt is hij van plan om in maart naar de ESEF beurs te gaan, waaraan Dumaco deel zal nemen. Hij heeft als doel om tijdens dit bezoek zijn collega’s en het bedrijf nog beter te leren kennen.

Stefan vindt het belangrijk dat er ook in de toekomst doorgroeimogelijkheden zijn en dat hij zich kan blijven ontwikkelen. Dat laatste zie je ook terug in zijn behoefte om duidelijke en directe feedback te krijgen en te horen wat eventuele verbeterpunten zijn. Zijn wens is dan ook om, door middel van korte terugkoppelingsgesprekken, elke afdeling waarop hij werkt zo goed mogelijk te leren kennen. Op die manier vergaart hij steeds meer specialistische kennis en wordt hij steeds beter in het vak. Zo kan hij een positieve bijdrage leveren aan Dumaco en kan het hele bedrijf groeien.

Hoe zou een baan bij Dumaco er voor jou uitzien? Bekijk onze vacatures of stuur een open sollicitatie